Sernik Królewski na Kruchym Cieście: Pyszny i Prosty Przepis!

"Kto nie kocha sernika? A co powiesz na dostojny, królewski wariant tego klasycznego polskiego deseru? Dziś przeprowadzę Cię krok po kroku przez proces przygotowania sernika królewskiego - zaczynając od chrupiącego kruchego spodu przez aksamitną masę serową, aż po dekorację z dodatkiem królewskiej wytworności w postaci kruchej korony. Gotowy na wspaniałe smaki i zapachy? Sernik zrobiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm Zapraszam.



Składniki: 
na ciasto kruche 
2 szklanki mąki 
szczypta soli 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 łyżki kakao 
3/4 szklanki cukru
200 g masła 
2 jajka 

na sernik: 
1 kg sera z wiaderka 
200 g masła 
3/4 szklanki cukru 
4 białka 
4 żółtka 
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć ze sobą i zagnieść ciasto kruche. Gdy ciasto będzie wyrobione podzielić go na 2 równe części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią spod blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm. Drugą część ciasta wstawić do zamrażarki.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać żółtka, ponownie zmiksować, dodać ser oraz budyń, ponownie zmiksować. Z pozostałych białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Ser wylać na ciasto kruche. Drugą część ciasta kruchego wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sernik upiec w 180 stopniach przez godzinę.




Komentarze