"Kto nie kocha sernika? A co powiesz na dostojny, królewski wariant tego klasycznego polskiego deseru? Dziś przeprowadzę Cię krok po kroku przez proces przygotowania sernika królewskiego - zaczynając od chrupiącego kruchego spodu przez aksamitną masę serową, aż po dekorację z dodatkiem królewskiej wytworności w postaci kruchej korony. Gotowy na wspaniałe smaki i zapachy? Sernik zrobiłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm Zapraszam.
na ciasto kruche
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
200 g masła
200 g masła
2 jajka
na sernik:
1 kg sera z wiaderka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
4 białka
4 żółtka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyć ze sobą i zagnieść ciasto kruche. Gdy ciasto będzie wyrobione podzielić go na 2 równe części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią spod blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm. Drugą część ciasta wstawić do zamrażarki.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać żółtka, ponownie zmiksować, dodać ser oraz budyń, ponownie zmiksować. Z pozostałych białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Ser wylać na ciasto kruche. Drugą część ciasta kruchego wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sernik upiec w 180 stopniach przez godzinę.

Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥