Ciasto które znam od zawsze, znam również wiele jego nazw np. Izaura, Isaura, Cielaczek, sernik Łaciaty. Ale nazwa jest tu mało istotna, bo warto wypróbować to ciacho, dodam że niezwykle efektownie wygląda gdy robi się je w tortownicy ja jednak robiłam w małej formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.
Składniki:
na ciasto
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki dżemu
na ser
0,5 kg zmielonego sera
100g masła
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ser zmiksować z masłem, żółtkami, cukrem, białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z serem. Sernik kłaść kupkami na cieście, upiec w 180 stopniach.
Zobacz też:
![]() |
Sernik bez sera |
Sernik na Mleku |
Moja mama robi podobne, pycha ! 😊
OdpowiedzUsuńrzadko pieke ciasta. ale zapowiada sie super. nigdy nie jadlam
OdpowiedzUsuńCzy moze mi ktos powiedziec czy blaszka o wymiarze 24x39 nadaje sie do tego ciasta ?
OdpowiedzUsuńJasne że się nadaje, ale wyjdzie płaskie jak stół ;p
UsuńDzieki za odpowiedz 😊 nous to chyba zrobie w tortownicy 😉
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło super ale jak dla mnie za bardzo słodkie jest . Następnym razem dam mniej cukru .
OdpowiedzUsuńA ile czasu się piecze?
OdpowiedzUsuń