wtorek, 24 maja 2016

Sernik na mleku

Dziś sernik który robi wielkie show na stole. Bardzo puszysty, chyba nawet bardziej od ptasiego mleczka, nie jest przesłodzony wręcz idealny. Przygotowując ser można się zdziwić jak lejąca będzie jego konsystencja ale taka właśnie ma być. Trzeba pamiętać że olej dodany do sera musi być dobrej jakości i o wysokiej temperaturze dymienia, jednym z takich olejów jest Polski Olej Rzepakowy.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Piekłam w 180 stopniach, 60 minut  w dużej tortownicy o średnicy 25 cm, nadaje się również prostokątna forma o wymiarach 37 cm x 26 cm.


Składniki
na ciasto kruche
1,5 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka

na ser
6 całych jajek + 3 białka ze spodu 
1 budyń waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 kg zmielonego sera
3/4 szklanki Polskiego Oleju Rzepakowego
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mleka




Ser, budyń, żółtka, mąkę ziemniaczaną zmiksować. Następnie dodać olej, mleko i jeszcze raz zmiksować. Radełka miksera umyć i bardzo dokładnie wytrzeć, czystymi ubić białka na sztywną pianę, co jakiś czas dodając po odrobinie cukru. Białka dodać do sera i delikatnie je wmieszać, gotowy sernik wylać na ciasto kruche i upiec. Sernik najlepiej studzić w zamkniętym piekarniku.


4 komentarze:

  1. O! Jako uwielbiacz serników - wypróbuje na bank :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) lubię serniki, baaardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki sernik nazywal sie zlota rosa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale ten nie ma rosy, rosa jest z ubitych białek na wierzchu.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥