Dziś sernik który robi wielkie show na stole. Bardzo puszysty, chyba nawet bardziej od ptasiego mleczka, nie jest przesłodzony wręcz idealny. Przygotowując ser można się zdziwić jak lejąca będzie jego konsystencja ale taka właśnie ma być. Trzeba pamiętać że olej dodany do sera musi być dobrej jakości i o wysokiej temperaturze dymienia, jednym z takich olejów jest Polski Olej Rzepakowy.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Piekłam w 180 stopniach, 60 minut w dużej tortownicy o średnicy 25 cm, nadaje się również prostokątna forma o wymiarach 37 cm x 26 cm.
Składniki
na ciasto kruche
1,5 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
na ser
6 całych jajek + 3 białka ze spodu
1 budyń waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kg zmielonego sera
3/4 szklanki Polskiego Oleju Rzepakowego
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mleka
Ser, budyń, żółtka, mąkę ziemniaczaną zmiksować. Następnie dodać olej, mleko i jeszcze raz zmiksować. Radełka miksera umyć i bardzo dokładnie wytrzeć, czystymi ubić białka na sztywną pianę, co jakiś czas dodając po odrobinie cukru. Białka dodać do sera i delikatnie je wmieszać, gotowy sernik wylać na ciasto kruche i upiec. Sernik najlepiej studzić w zamkniętym piekarniku.
O! Jako uwielbiacz serników - wypróbuje na bank :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) lubię serniki, baaardzo :)
OdpowiedzUsuńtaki sernik nazywal sie zlota rosa.
OdpowiedzUsuńale ten nie ma rosy, rosa jest z ubitych białek na wierzchu.
UsuńNie mam budyniu!!! Błagam co w zamian
OdpowiedzUsuń