Sernik bez sera, nikt z próbujących go nie wiedział że w nim nie ma ani grama sera. Każdy prosi o przepis a to dlatego, bo jest mega puszysty i wychodzi bardzo wysoki. Dosłownie uczta dla podniebienia! Robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Do jego wykonania potrzebny jest dobry jogurt z jak najmniej chemicznym składem, na tanich jogurtach nie ma pewności że wyjdzie.
Składniki:
paczka biszkoptów
1/2 szklanki oleju
1 l jogurtu greckiego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
szklanka cukru
5 jajek
Wykonanie:
Na dno tortownicy dać papier do pieczenia i zacisnąć obręcz. Na papierze ułożyć biszkopty. Jogurt, olej, żółtka, cukier, budynie wymieszać dokładnie łyżką. Pianę z białek ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wylać na biszkopty. Piec 65 minut w 180 stopniach po czym wystudzić i pozostawić sernik w lodówce na noc.
Zobacz też:
Zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńsernik bez sera? jakie pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepisik)))
OdpowiedzUsuńAleż cudownie puszysty! Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie co zrobić aby nie opadał serniczek po wyciągnięciu z piekarnika już próbowałem nie wyciągać tylko uchylić dzwiczka i tez opadł?
OdpowiedzUsuńszczerze to nie wiem, nigdy mi nie opadł. Ale ja zazwyczaj zostawiam sernik w piekarniku aż sam z siebie wystygnie z zamkniętymi drzwiczkami i później zimny na całą noc do lodówki i jest ok.
UsuńPosmarować sernik beza kokosową przed pieczeniem :)
UsuńBudynie wcześniej ugotować czy chodzi o sam proszek ?
OdpowiedzUsuńchodzi o proszek.
UsuńWygląda pysznie! i nie jest skomplikowany więc pewnie zrobię :-) a pieczemy w termoobiegu czy góra-dół, wstawić do nagrzanego piekarnika czy zimnego?
OdpowiedzUsuń