niedziela, 25 sierpnia 2013

kotlety mielone de luxe


Z Wikipedii: 
Kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszki.



Składniki:
mięso mielone
czosnek
papryka ostra
sól
pieprz
jajko
czerstwa bułka
olej do smażenia
koperek


Wykonanie:
Bułkę zamoczyć w wodzie aż będzie cała nasączona. Gdy już tak się stanie dokładnie ją odsączyć i włożyć do miski. Mięso dodać do bułki razem z jajkiem solą pieprzem papryką posiekanym koperkiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość bardzo dokładnie wyrobić tak żeby nie było znać bułki. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.




3 komentarze:

  1. Nic się nie zmieniło to typowe polskie danie, często zresztą przygotowywane w wielu domach (najczęściej z ziemniakami :) i uwielbiane przez przybyszy zza granicy. Co do dodatków kwestią jest gust i smaku, a numerem jeden jest dla mnie surówka pińczowska, koniec kropka.... Fajne danie obiadowe, polecam :))

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥