Z Wikipedii:
Kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszki.
mięso mielone
czosnek
papryka ostra
sól
pieprz
jajko
czerstwa bułka
olej do smażenia
pieprz
jajko
czerstwa bułka
olej do smażenia
koperek
Wykonanie:
Bułkę zamoczyć w wodzie aż będzie cała nasączona. Gdy już tak się stanie dokładnie ją odsączyć i włożyć do miski. Mięso dodać do bułki razem z jajkiem solą pieprzem papryką posiekanym koperkiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość bardzo dokładnie wyrobić tak żeby nie było znać bułki. Formować małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Mmmm wyglada smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńKlasyka
OdpowiedzUsuńNic się nie zmieniło to typowe polskie danie, często zresztą przygotowywane w wielu domach (najczęściej z ziemniakami :) i uwielbiane przez przybyszy zza granicy. Co do dodatków kwestią jest gust i smaku, a numerem jeden jest dla mnie surówka pińczowska, koniec kropka.... Fajne danie obiadowe, polecam :))
OdpowiedzUsuń