środa, 21 sierpnia 2013

Krem Mascarpone Z Lodami

Garść informacji z Wikipedii:
Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g lub na wagę. Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok.



Składniki:
Małe opakowanie serka mascarpone
3 żółtka
3 duże łyżki cukru
ulubione lody
owoce




Wykonanie:
Serek zmiksować dokładnie z cukrem. Gdy cukier zniknie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Odstawić do lodówki. Ulubione lody przełożyć do pucharków polać obficie kremem oraz udekorować owocami.






2 komentarze:

  1. Ale wspaniałości :) Ja chcę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada wasabi? Wow, o tym nie słyszałam.

    Jak jest mascarpone, to nie mam pytań - wiem, że deser będzie dobry.

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥