Garść informacji z Wikipedii:
Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. Kiedyś był wytwarzany tylko jesienią i zimą domowym sposobem, w niewielkich porcjach i sprzedawany w materiałowych woreczkach po 100 – 200 g lub na wagę. Dziś nowoczesna technologia konserwowania pozwala na produkowanie go przez cały rok.
Składniki:
Małe opakowanie serka mascarpone
3 żółtka
3 duże łyżki cukru
ulubione lody
owoce
Wykonanie:
Serek zmiksować dokładnie z cukrem. Gdy cukier zniknie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Odstawić do lodówki. Ulubione lody przełożyć do pucharków polać obficie kremem oraz udekorować owocami.
Ale wspaniałości :) Ja chcę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńCzekolada wasabi? Wow, o tym nie słyszałam.
OdpowiedzUsuńJak jest mascarpone, to nie mam pytań - wiem, że deser będzie dobry.