czwartek, 8 sierpnia 2013

Rafaello


Słodki torcik Rafaello.
Idealne do południowej kawy.




Składniki (małą tortownica 22 cm):
Biszkopt rzucany
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
Paczka kokosu 100 gram (można zrobić z większej ilości mi zabrakło masy na boczki)
aromat waniliowy
3/4 szklanki cukru
masło
mleko tyle żeby przykryło lekko kokos


Biszkopt upiec tak jak zwykle czyli żółtka rozmątać z cukrem białka ubić na sztywno i wszystko razem zmieszać z mąką oraz proszkiem. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 30-40 minut. Po upieczeniu rzucić całą tortownicą o ziemię. (ja tego nie robię gdyż boje się o to że tortownica się rozepnie)


Masa:
Kokos gotować z mlekiem, aromatem i cukrem przez ok 5 minut, odstawić do wystudzenia. Gdy będzie zimne wmiksować odpowiednią ilość masła. 

Biszkopt przekroić na 2 części i przełożyć połową masy przykryć drugą częścią biszkoptu a tą znów pokryć resztą masy.
Warto nawilżyć biszkopt przegotowaną wodą lub innym ponczem
U mnie była to kawa z małą ilością spirytusu.








4 komentarze:

  1. O. Taki przepis mi się przyda, bo ciągle słyszę o tym torcie, a nigdy nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super :) Uwielbiam kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przecudownie!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszności :))Cudowny :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥