Słodki torcik Rafaello.
Idealne do południowej kawy.
Składniki (małą tortownica 22 cm):
Biszkopt rzucany
5 jajek
3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
Paczka kokosu 100 gram (można zrobić z większej ilości mi zabrakło masy na boczki)
aromat waniliowy
3/4 szklanki cukru
masło
mleko tyle żeby przykryło lekko kokos
Biszkopt upiec tak jak zwykle czyli żółtka rozmątać z cukrem białka ubić na sztywno i wszystko razem zmieszać z mąką oraz proszkiem. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 30-40 minut. Po upieczeniu rzucić całą tortownicą o ziemię. (ja tego nie robię gdyż boje się o to że tortownica się rozepnie)
Masa:
Kokos gotować z mlekiem, aromatem i cukrem przez ok 5 minut, odstawić do wystudzenia. Gdy będzie zimne wmiksować odpowiednią ilość masła.
Biszkopt przekroić na 2 części i przełożyć połową masy przykryć drugą częścią biszkoptu a tą znów pokryć resztą masy.
Warto nawilżyć biszkopt przegotowaną wodą lub innym ponczem
U mnie była to kawa z małą ilością spirytusu.
O. Taki przepis mi się przyda, bo ciągle słyszę o tym torcie, a nigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Uwielbiam kokos :)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie! ;)
Jakie pyszności :))Cudowny :)
OdpowiedzUsuń