Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Ciasto jasne:
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 starta gorzka czekolada
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 szklanka krojonych orzechów
1 słoik powideł
Ciasto ciemne:
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 kisiel wiśniowy
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 budynie
1 kostka masła
cukier do smaku
Wykonanie:
Ciasto
Zrobić ciasto kruche, podzielić je na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao i ponownie zarobić.
Ciasto jasne
Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidłach i upiec placek
Ciasto ciemne
Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec.
Masa budyniowa
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa
Powyższy przepis jest przypisem oryginalnym z książki.
Mój zmodyfikowałam poprzez przygotowanie własnego domowego budyniu który na pewno się nie oważy tak jak gotowy sklepowy, nie dodałam polewy gdyż była moim zdaniem zbędna, ciasta przed dodaniem na wierzch piany podpiekłam po 5 minut.
183 nowe przepisy Siostry Anastazji
wspaniale ciasteczko :)))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo czasochłonnie. I smakowicie... :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi ślina na lapka kapie :D
OdpowiedzUsuńPiekłam już to ciasto ale nie wszyło tak ładnie jak Twoje:)
OdpowiedzUsuńMmm z masa budyniową! I z orzechami!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:) przepis zapisuję:D
OdpowiedzUsuńjaki jest czas pieczenia ciasta jasnego i ciemnego i w jakiej temperaturze?
OdpowiedzUsuńCo prawda w książce napisane to nie jest, ja podpiekłam 5 minut same ciasta potem wylałam na nie to co miało na nich być i piekłam dalej ok 15-20 minut na 160 stopni lecz trzeba pilnować ich cały czas.
Usuń