Smakosz


Składniki:
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Ciasto jasne:
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 starta gorzka czekolada
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 szklanka krojonych orzechów
1 słoik powideł

Ciasto ciemne:
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 kisiel wiśniowy

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 budynie
1 kostka masła
cukier do smaku





Wykonanie:
Ciasto
Zrobić ciasto kruche, podzielić je na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao i ponownie zarobić.

Ciasto jasne
Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć na powidłach i upiec placek

Ciasto ciemne
Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę wyłożyć na ciemne ciasto i upiec.

Masa budyniowa
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń.

Przełożenie ciasta:
Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa

Powyższy przepis jest przypisem oryginalnym z książki.
Mój zmodyfikowałam poprzez przygotowanie własnego domowego budyniu który na pewno się nie oważy tak jak gotowy sklepowy, nie dodałam polewy gdyż była moim zdaniem zbędna, ciasta przed dodaniem na wierzch piany podpiekłam po 5 minut.


Źródło:
183 nowe przepisy Siostry Anastazji

Komentarze

  1. Wygląda bardzo czasochłonnie. I smakowicie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mi ślina na lapka kapie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam już to ciasto ale nie wszyło tak ładnie jak Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm z masa budyniową! I z orzechami!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bardzo smacznie:) przepis zapisuję:D

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki jest czas pieczenia ciasta jasnego i ciemnego i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda w książce napisane to nie jest, ja podpiekłam 5 minut same ciasta potem wylałam na nie to co miało na nich być i piekłam dalej ok 15-20 minut na 160 stopni lecz trzeba pilnować ich cały czas.

      Usuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥