sobota, 7 grudnia 2013

Gołąbki z ryżem



Składniki:
1 duża kapusta włoska
1 kilograma mięsa mielonego
szklanka ryżu
2  cebule
olej do smażenia
sól
pieprz
3 jajka


Wykonanie:
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem dodać jajka, przyrumienioną pokrojoną drobno cebulę oraz ugotowany ryż. Wszystko wymieszać.
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wsadzić całą główkę do garnka, po uprzednim wycięciu głębia, zalać wodą i gotować liście, gdy będą miękkie zdejmować po jednym dając czas aby reszta się zmiękczyła.
Z każdego liścia uciąć do połowy wystającą część grubej łodyżki. 

Farsz nakładać na koniec listka, zwinąć oba boki do środka a następnie całość zwinąć w "rulonik".
Gołąbki ułożyć w garnku i podlać ok szklanką wody, dusić aż kapusta zmięknie.

5 komentarzy:

  1. pięknie wyglądają! do gołąbków robię też sos pomidorowy - pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjne zawijaski, piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥