czwartek, 5 czerwca 2014

Muffiny z truskawkami i kruszonką cynamonową


Składniki:
muffiny
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
12 truskawek

kruszonka
3/4 szklanki mąki
1/3 kostki masła
5 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu






Wykonanie:
Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny podzielić na 2  miski do jednej wlać składniki mokre, do drugiej składniki sypkie. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość na dokładnie 12 dużych muffinów.


4 komentarze:

  1. ależ one muszą być pyszne - kocham cynamon!

    OdpowiedzUsuń
  2. i co? czuć smak truskawek w tych muffinkach?
    Pozdrawiam
    Michał
    Szkoła Doberman/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że czuć, przecież one są w środku.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥