czwartek, 5 czerwca 2014

Muffiny z truskawkami i kruszonką cynamonową


Składniki:
muffiny
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
12 truskawek

kruszonka
3/4 szklanki mąki
1/3 kostki masła
5 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu






Wykonanie:
Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny podzielić na 2  miski do jednej wlać składniki mokre, do drugiej składniki sypkie. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość na dokładnie 12 dużych muffinów.


4 komentarze:

skomentuj ♥