czwartek, 21 sierpnia 2014

Buchty z jagodami


Składniki:
500g mąki pszennej + 2 łyżki
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
70ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
mały słoiczek jagód



Wykonanie:
Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Poczekać aż drożdże wyrosną. Wyrośnięte dodać do mąki i reszty składników. Ciasto wyrabiać można podsypywać mąką. Gdy ciasto nie będzie się lepiło do rąk, formować placuszki do środka dać łyżeczkę jagód i zlepiać brzeg układać niezbyt ciasno w tortownicy. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie:) szkoda, że nie ma zdjęć z procesu tworzenia - nigdy nie wiem ile nadzienia/farszu włożyć... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to raczej wg uznania, ja dawałam po małe łyżeczce.

      Usuń
  2. Świetne te buchty, szkoda że nie ma pokazanych tych jagód. Uwielbiam się nimi zajadać.
    Pięknie wyglądają.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥