Składniki:
500g mąki pszennej + 2 łyżki
50g świeżych drożdży
1 jajko
1 szklanka mleka
70ml oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki
mały słoiczek jagód
Wykonanie:
Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki. Poczekać aż drożdże wyrosną. Wyrośnięte dodać do mąki i reszty składników. Ciasto wyrabiać można podsypywać mąką. Gdy ciasto nie będzie się lepiło do rąk, formować placuszki do środka dać łyżeczkę jagód i zlepiać brzeg układać niezbyt ciasno w tortownicy. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
wygląda bardzo apetycznie:) szkoda, że nie ma zdjęć z procesu tworzenia - nigdy nie wiem ile nadzienia/farszu włożyć... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńto raczej wg uznania, ja dawałam po małe łyżeczce.
UsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne te buchty, szkoda że nie ma pokazanych tych jagód. Uwielbiam się nimi zajadać.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń