piątek, 12 września 2014

Sałatka gyros do słoików na zimę

Składniki:
2 kg ogórków
2 kg cukinii
1 kg cebuli
czosnek
2 szklanki octu
12 łyżek oliwy
5 łyżek soli
0,6 kg cukru
opakowanie przyprawy gyros






Wykonanie:
Ogórki pokroić w plastry tak samo postąpić z cukinią, cebulę pokroić w piórka. Dodać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i przyprawę gyros. Odstawić wymieszane na 6 godzin. Po tym czasie dodać ocet i cukier, wymieszać. Sałatkę włożyć do słoików i zalać wytworzonym się sokiem. Słoiki pasteryzować 20 minut.

Zobacz też:
Ogórki z musztardą

13 komentarzy:

  1. Hehe, ja wolę taką warstwową sałatkę :P Ale w sumie na zimę takie przetwory jak znalazł :D Zapraszam w wolnej chwili do mnie http://salatkagyros.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tą przyprawą :) Spodziewałam się jakiejś mieszanki wielo warzywnej do użycia jako baza później do sałatki, a tu "zwykłe" ogóreczki :) Jakąś konkretną firmę przyprawy polecasz? bo jednak ciut się różni jedna od drugiej, a dużo ich już n rynku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czosnku cała główka

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszła trochę słona ( stoi juz 3 godziny). Czy jak dodam cukier i ocet to bedzie OK.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że będzie ok, solenie jest po to żeby zalewa się wytworzyła, a cukier i ocet zupełnie zmienia smak sałatki.

      Usuń
  5. Czy można wiedzieć ilu procentowy ma być ocet?

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥