Składniki:
masa
40 dag słonecznika bez łupinek
4 łyżki mleka
pół margaryny + 2 margaryny
1 puszka kajmaku
ponadto
herbatniki
pół szklanki spirytusu
polewa
2 cienkie biszkopty przygotowane wcześniej
Wykonanie:
Pół kostki margaryny roztopić, dodając do niej słonecznik i 4 łyżki mleka całość trzymać na ogniu cały czas mieszając około 10 minut. Słonecznik po 10 minutach przełożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku na złoty kolor również co chwilę mieszając. Pozostałą margarynę utrzeć dodając kajmak i słonecznik. Przygotowaną masą przełożyć biszkopty, na górną masę położyć herbatniki wcześniej zamoczone w spirytusie i polać polewą czekoladową.
Ciasto najlepsze robi się na 3 dzień.
Zobacz też:
Łącki przekładaniec |
mmm to musi być obłędne, uwielbiam słonecznik
OdpowiedzUsuńNa pewno byłabym wesoła po spróbowaniu! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńAle apetyczny
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPół kostki margaryny roztopić ,dodając do niej margarynę hmmmm ,czy ja nie kumam czy jest co zle napisane
OdpowiedzUsuńmiało być słonecznik : )
Usuńjuż poprawiam ; )
Jest przepysznym ciastem . Herbatniki daje pełnoziarniste bo nie było w biedronce zwykłych a mase daje czekoladową albo orzechową, bo też raz nie było tej kajmakowej 😉 i tak zostało . Rodzina te ciasto uwielbia
OdpowiedzUsuń