środa, 29 października 2014

Wesoły słonecznik



Składniki:
masa
40 dag słonecznika bez łupinek
4 łyżki mleka
pół margaryny + 2 margaryny
1 puszka kajmaku

ponadto
herbatniki
pół szklanki spirytusu
polewa

2 cienkie biszkopty przygotowane wcześniej






Wykonanie:
Pół kostki margaryny roztopić, dodając do niej słonecznik i 4 łyżki mleka całość trzymać na ogniu cały czas mieszając około 10 minut. Słonecznik po 10 minutach przełożyć na blaszkę i zapiec w piekarniku na złoty kolor również co chwilę mieszając. Pozostałą margarynę utrzeć dodając kajmak i słonecznik. Przygotowaną masą przełożyć biszkopty, na górną masę położyć herbatniki wcześniej zamoczone w spirytusie i polać polewą czekoladową.
Ciasto najlepsze robi się na 3 dzień.



8 komentarzy:

  1. mmm to musi być obłędne, uwielbiam słonecznik

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno byłabym wesoła po spróbowaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pół kostki margaryny roztopić ,dodając do niej margarynę hmmmm ,czy ja nie kumam czy jest co zle napisane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miało być słonecznik : )
      już poprawiam ; )

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥