wtorek, 25 listopada 2014

Czekoladowa Zefiryna

Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru
15 dag masła
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku

dodatkowo
16 jabłek
1 l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 słowik marmolady

śmietana
1/2l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku






Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche, wyłożyć nim spód blaszki.
Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście kruchym, puste przestrzenie między jabłkami zapełniać marmoladą. Ugotować budyń i zalać  nim jabłka. Piec ok 70 minut.
Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wyłożyć na budyń. Polać polewą.




Przepis pochodzi z książki:
przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast

3 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się ta nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. yummy! Would you like to follow each other? I'm your new follower ^^ This is my blog and my facebook's page: http://alovelystyle.blogspot.co.uk/ https://www.facebook.com/LovelyStyleBlog Hope you like it! thanks!<3

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥