Składniki:
masa serowa
75 dag zmielonego sera
1/2 kostki masła
30 dag cukru pudru
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń
bakalie
kulki orzechowe
30 dag orzechów włoskich zmielonych
1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
1 kostka masła (jest to mało musiałam dorobić masy z połowy kostki masła)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki zmielonych orzechów
cukier
dodatkowo
dwa ciemne cienkie biszkopty
Wykonanie:
Masa serowa
masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników oprócz białek. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.
kulki orzechowe
wszystkie składniki wymieszać ze sobą następnie formować kulki.
sernik
połowy masy serowej wylać na formę wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę.
masa
masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa
Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą.
masa serowa
75 dag zmielonego sera
1/2 kostki masła
30 dag cukru pudru
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń
bakalie
kulki orzechowe
30 dag orzechów włoskich zmielonych
1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
1 kostka masła (jest to mało musiałam dorobić masy z połowy kostki masła)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki zmielonych orzechów
cukier
dodatkowo
dwa ciemne cienkie biszkopty
Wykonanie:
Masa serowa
masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników oprócz białek. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.
kulki orzechowe
wszystkie składniki wymieszać ze sobą następnie formować kulki.
sernik
połowy masy serowej wylać na formę wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę.
masa
masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa
Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą.
Fajne ciasto.
OdpowiedzUsuńTe kulki orzechowe to całkiem fajny pomysł :) Super sernik!
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMmm pycha!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
mmm,,pycha!!
OdpowiedzUsuń