środa, 21 stycznia 2015

Sernik z kulkami orzechowymi

Składniki:
masa serowa
75 dag zmielonego sera
1/2 kostki masła
30 dag cukru pudru
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń
bakalie

kulki orzechowe
30 dag orzechów włoskich zmielonych
1 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa
1 kostka masła (jest to mało musiałam dorobić masy z połowy kostki masła)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2-3 łyżeczki zmielonych orzechów
cukier

dodatkowo
dwa ciemne cienkie biszkopty







Wykonanie:
Masa serowa
masło utrzeć z cukrem, dodać resztę składników oprócz białek. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą serową.

kulki orzechowe
wszystkie składniki wymieszać ze sobą następnie formować kulki.

sernik
połowy masy serowej wylać na formę wyłożyć kulki orzechowe i zalać drugą częścią masy serowej. Upiec sernik w około 180 stopniach przez godzinę.

masa
masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt - połowa masy - sernik - połowa masy - biszkopt - polewa

Uwaga! Dobrze jest nawilżyć biszkopty przegotowaną wodą.



7 komentarzy:

skomentuj ♥