Składniki:
masa
2 budynie śmietankowe
kostka masła
900 ml mleka
4 łyżki cukru
150 g chałwy
dodatkowo
2 duże paczki herbatników
słoik powideł śliwkowych
pół szklanki śmietany 30%
2 łyżeczki cukru
wiórki czekoladowe
Wykonanie:
Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach. Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi.
Przepis na brytfankę 24 cm x 27 cm.
Zobacz też:
Kakaowiec ciasto bez pieczenia |
Ciasto wygląda zachęcająco. Jednakże, nienawidzę ucierać masła ;p Czy można je rozpuścić z budyniami podczas gotowania?
OdpowiedzUsuńwtedy wyjdzie masa zupełnie inna, taka jak do kremówki papieskiej.
Usuńspamowi, mówimy NJEEEE!
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta bez pieczenia!
OdpowiedzUsuńI wszystko, co zawiera chalwe biore w ciemno!
:)
Bez pieczenia a super!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńWpisuję go do swojego przepiśnika :)
OdpowiedzUsuńWydaje się całkiem proste a zarazem pyszne ,do wypróbowania po świętach .....;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, chyba się skuszę na weekend! :)
OdpowiedzUsuńale mi ślinka cieknie!!! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńWygląda super,ale ileż ono musi mieć kalorii?
OdpowiedzUsuńWyglada rewelacyjnie,ślinka mi cieknie.Ale pomyślałam to samo co koleżanka,ileż ono musi mieć kalorii.:(
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie pysznie, aż nabrałam na to ciasto ochoty, a chałwę i wszystko z jej smakiem ubóstwiam wręcz.
OdpowiedzUsuńZrobię na święta :)
OdpowiedzUsuńTylko pol szklanki smietany? Bardzo malo... bez smietan fix nawet ta smietana sie tak nie utrzyma, nawet jak na mala blache to pol szklanki to za malo noi dwa budynie na 900ml mleka to wyjdzie troche rzadka masa z maslem , wlasnie robie to ciasto ale dam z 2 smietanie a nie pol...
OdpowiedzUsuńjak wolisz...
UsuńA te biszkopty są ciemne czy wzrok mnie myli? Gdzie takie można kupić?
OdpowiedzUsuńSą to herbatniki, można je znaleźć prawie wszędzie obok zwykłych heratników.
UsuńA CZY ZAMIAST HERBATNIKOW MOZNA UZYC BISZKOPTY ??
OdpowiedzUsuń