sobota, 14 marca 2015

Chałwowiec ciasto bez pieczenia


Składniki:
masa
2 budynie śmietankowe
kostka masła
900 ml mleka
4 łyżki cukru
150 g chałwy

dodatkowo
2 duże paczki herbatników
słoik powideł śliwkowych
pół szklanki śmietany 30%
2 łyżeczki cukru
wiórki czekoladowe




Wykonanie:
Budynie ugotować na mleku z cukrem. Odstawić do całkowitego wystudzenia najlepiej na całą noc. Masło przygotować, wyjmując je z lodówki aby się ogrzało. Masło utrzeć mikserem dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach. Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki na co najmniej noc. Podawać posypane wiórkami czekoladowymi.
Przepis na brytfankę 24 cm x 27 cm.


Zobacz też:

Kakaowiec ciasto bez pieczenia

19 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda zachęcająco. Jednakże, nienawidzę ucierać masła ;p Czy można je rozpuścić z budyniami podczas gotowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wtedy wyjdzie masa zupełnie inna, taka jak do kremówki papieskiej.

      Usuń
  2. Świetny post :P czekam na nastepny :)
    Miami
    Zapraszam do mnie http://hopeinmusichim.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie ciasta bez pieczenia!
    I wszystko, co zawiera chalwe biore w ciemno!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto, zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpisuję go do swojego przepiśnika :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydaje się całkiem proste a zarazem pyszne ,do wypróbowania po świętach .....;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wygląda, chyba się skuszę na weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale mi ślinka cieknie!!! Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super,ale ileż ono musi mieć kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada rewelacyjnie,ślinka mi cieknie.Ale pomyślałam to samo co koleżanka,ileż ono musi mieć kalorii.:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie pysznie, aż nabrałam na to ciasto ochoty, a chałwę i wszystko z jej smakiem ubóstwiam wręcz.

    OdpowiedzUsuń
  12. Tylko pol szklanki smietany? Bardzo malo... bez smietan fix nawet ta smietana sie tak nie utrzyma, nawet jak na mala blache to pol szklanki to za malo noi dwa budynie na 900ml mleka to wyjdzie troche rzadka masa z maslem , wlasnie robie to ciasto ale dam z 2 smietanie a nie pol...

    OdpowiedzUsuń
  13. A te biszkopty są ciemne czy wzrok mnie myli? Gdzie takie można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są to herbatniki, można je znaleźć prawie wszędzie obok zwykłych heratników.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥