sobota, 29 października 2016

Kakaowiec ciasto bez pieczenia

Nie sądziłam, że to ciasto zrobi na wszystkich tak dobre wrażenie. Wyglądało pięknie i świetnie smakowało, było wilgotne nie za słodkie, idealne do kawy. Na plus wpływa również łatwość przygotowania tego deseru, mamy tu podstawową masę budyniową i bitą śmietanę z galaretką wiśniową. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.
Składniki:
około 500g herbatników kakaowych
1 budyń śmietankowy
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
250g masła lub margaryny 
1 galaretka wiśniowa
500 ml śmietany 30 %
1 puszka kajmaku (u mnie orzechowy)




Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku z cukrem. Gdy budyń będzie zimny zmiksować go z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać zimną galaretkę. Przełożenie ciasta:
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
kajmak
herbatniki
bita śmietana


8 komentarzy:

  1. fajny pomysł, ciasta bez pieczenia czasem się przydają;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie i fajnie, że bez pieczenia)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny i prosty przepis :) na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i prosty przepis :) na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukam czegoś takiego :) Wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta niewielka ilosc wodydo rozpuszczenia to ?

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥