Nie sądziłam, że to ciasto zrobi na wszystkich tak dobre wrażenie. Wyglądało pięknie i świetnie smakowało, było wilgotne nie za słodkie, idealne do kawy. Na plus wpływa również łatwość przygotowania tego deseru, mamy tu podstawową masę budyniową i bitą śmietanę z galaretką wiśniową. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.
około 500g herbatników kakaowych
1 budyń śmietankowy
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
250g masła lub margaryny
1 galaretka wiśniowa
500 ml śmietany 30 %
1 puszka kajmaku (u mnie orzechowy)
Wykonanie:
Budyń ugotować na mleku z cukrem. Gdy budyń będzie zimny zmiksować go z masłem lub margaryną. Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać zimną galaretkę. Przełożenie ciasta:
herbatniki
masa budyniowa
herbatniki
kajmak
herbatniki
bita śmietana
fajny pomysł, ciasta bez pieczenia czasem się przydają;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i fajnie, że bez pieczenia)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i prosty przepis :) na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i prosty przepis :) na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńSzukam czegoś takiego :) Wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńTa niewielka ilosc wodydo rozpuszczenia to ?
OdpowiedzUsuńpół szkanki
Usuń