czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto drożdżowe do odrywania

Kolejna świetnie wyglądająca drożdżówka, łatwa a ładna. Swoją piekłam w keksówce o wymiarach 12 cm x 36 cm jednak była ona za duża polecam użyć mniejszej. 



Składniki:
ciasto
paczka drożdży instant
150 ml ciepłego mleka
1/3 szklanki cukru
50 g roztopionego masła
5 niepełnych szklanek mąki
1/2 łyżeczki soli
2 jajka

masło cynamonowe
1/3 kostki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki cynamonu


Wykonanie:
Z podanych składników na zarobić gładkie ciasto, takie które będzie odchodzić od ręki. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masło cynamonowe, roztapiając tłuszcz z cukrem i cynamonem. Ciasto ponownie wyrobić podsypując mąką, a później rozwałkować starając się aby miało kształt prostokąta. Ciasto posmarować masłem cynamonowym i pokroić w kwadraty o  bokach około 6 cm. Kawałki ciasta położyć na sobie i ułożyć w foremce. Na końcu delikatnie poschylać wystające brzegi. Piec w 180 stopniach 30 minut.




3 komentarze:

  1. Takiego ciacha drożdżowego to ja jeszcze nie widziałam :o) Pysznie wygląda. Przepis sobie zapisuję :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygująco wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam ciasta w takiej odsłonie :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥