wtorek, 14 kwietnia 2015

Muffiny różyczki drożdżowe + wyniki

Muffiny to świetny dodatek do przedpołudniowej kawy. Jednak te są inne, wyróżnia je to że są zrobione z ciasta drożdżowego ale i dość nietypowy kształt który robi wrażenie na gościach. 


Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki pszennej
paczka drożdży instant
125 ml mleka
żółtko
szczypta soli
3 pełne łyżki cukru
30 g masła

masło cynamonowe
3 łyżki masła
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru


Wykonanie:
Masło roztopić, mleko pogrzać ale tak aby nie było gorące. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto odchodzące od ręki. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto odpocznie rozwałkować je. Masło, cynamon i cukier razem rozpuścić. Tak otrzymanym masłem cynamonowym posmarować ciasto. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze ruloniki po około 4 cm. Wstawić je do foremek na muffinki pionowo rozchylając delikatnie górę ciasta, można posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec około 20 minut w 180 stopniach.



____
ostatnie rozdanie wygrywa:
alis9

proszę o przesłanie adresu na uchto8@wp.pl w ciągu 24 godzin 

9 komentarzy:

  1. Gratulacje dla Alis. Muffiny wyglądają apetycznie. Masz dużo ciekawych i łatwych przepisów. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. swietne muffinki drozdzowe z cynamonem. Szklanka mleka i juz nic wiecej nie potrzebuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają te mufiny.. mniam ;-)
    Gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  4. Super te muffinki są zrobione, jeszcze z cynamonem, po prostu pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają :o)

    Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratulacje, a muffinki wyglądają obłednie aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są cudne, musiały smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥