Muffiny to świetny dodatek do przedpołudniowej kawy. Jednak te są inne, wyróżnia je to że są zrobione z ciasta drożdżowego ale i dość nietypowy kształt który robi wrażenie na gościach.
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki pszennej
paczka drożdży instant
125 ml mleka
żółtko
szczypta soli
3 pełne łyżki cukru
30 g masła
masło cynamonowe
3 łyżki masła
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Masło roztopić, mleko pogrzać ale tak aby nie było gorące. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto odchodzące od ręki. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto odpocznie rozwałkować je. Masło, cynamon i cukier razem rozpuścić. Tak otrzymanym masłem cynamonowym posmarować ciasto. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze ruloniki po około 4 cm. Wstawić je do foremek na muffinki pionowo rozchylając delikatnie górę ciasta, można posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
____
ostatnie rozdanie wygrywa:
alis9
proszę o przesłanie adresu na uchto8@wp.pl w ciągu 24 godzin
Gratulacje dla Alis. Muffiny wyglądają apetycznie. Masz dużo ciekawych i łatwych przepisów. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńswietne muffinki drozdzowe z cynamonem. Szklanka mleka i juz nic wiecej nie potrzebuje :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają te mufiny.. mniam ;-)
OdpowiedzUsuńGratuluję
Super te muffinki są zrobione, jeszcze z cynamonem, po prostu pycha :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :o)
OdpowiedzUsuńGratulacje!
Gratulacje, a muffinki wyglądają obłednie aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSą cudne, musiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie ;))
OdpowiedzUsuń