Od dawna miałam ochotę na mój ulubiony sernik czyli gotowany, jednak nie chciało mi się piec 3 kruchych placków zamiast tego dałam herbatniki dodatkowo były one kakaowe. Ciasto zakończyłam dając na nie zmiksowane jeżyny, jednak do tego typu galaretki można użyć również innych owoców miękkich takich jak truskawki, brzoskwinie czy kiwi. Piekłam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm.
Składniki:
ser
1 kg sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 budynie
1/2 szklanki mleka
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
masa owocowa
1 litr jeżyn (mogą być inne owoce)
4 łyżki żelatyny
dodatkowo
duża paczka herbatników
Wykonanie:
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warstwę herbatników.
Do sera dodać masło, cukier i delikatnie podgrzewać, w mleku rozmieszać jajka i budynie. Gdy ser będzie już gorący dodać dobrze rozmieszany budyń z resztą składników, całość zagotować i szybko wylać na herbatniki przekładając kolejnymi warstwami.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Jeżyny lub inne owoce zblendować, dodać zimną żelatynę i jeszcze raz zblendować, owoce wylać na górę ciasta które należy trzymać w lodówce do czasu aż owoce zwiążą się w galaretkę.
palce lizać ;D
OdpowiedzUsuńWYgląda genialnie.Lubię takie smakołyki;)
OdpowiedzUsuńczy można do tego ciast wykorzystać sernik z wiaderka z Biedronki?
OdpowiedzUsuń