Dorwałam książkę z przetworami, więc mam dużo pomysłów na nowe weki, jednak nie mam już pustych słoików! A dziś fasolka szparagowa na zimę wg Siostry Anastazji, prosta rzecz a w zimie na pewno ucieszy nie jednego łasucha.
Składniki:
fasolka szparagowa
oliwa
zalewa
1 litr wody
1 łyżka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Wykonanie:
Fasolkę dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą, następnie przelać zimną wodą. Fasolkę ułożyć w słoikach. Z podanych składników ugotować zalewę i ciepłą zalać fasolkę. Do każdego słoika wlać łyżkę oliwy. Zakręcić, pasteryzować 1 godzinę, następnego dnia pasteryzować przez 30 minut a w trzecim dniu pasteryzować 15 minut.
Zobacz też:
mizeria do słoików na zimę |
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥