To będzie chyba hit moich tegorocznych słoik-owych odkryć. Kocham mizerię więc będę się nią delektować nawet w zimie! Wystarczy odlać z niej wodę doprawić jak tradycyjną mizerię i do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji.
Składniki:
1 kg ogórków
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
1/4 szklanki octu
1/2 łyżki cukru
pieprz
sól
Wykonanie:
Ogórki poszatkować, zasolić, odstawić na pół godziny. Dodać drobno posiekany koperek, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, cukier. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików, pasteryzować 20 minut.
Zobacz też:
Karpatka bez pieczenia |
Bardziej kojarzy mi się ten słoik ze szwedzką sałatką niż mizeria... ale i tak pysznie wygląda :o)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie taką sałatke ale dodałabym więcej cukru
OdpowiedzUsuńWody z ogórków nie odlewac?
OdpowiedzUsuńmożna, tylko że będzie mocna a po drugie wyjdzie mało zalewy.
UsuńDziękuję za odpowiedz
OdpowiedzUsuńTo pycha
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją robię,zobaczymy jak będzie smakować zimą 😋
OdpowiedzUsuńSuper przepis:)
OdpowiedzUsuń