Mizeria ogórkowa do słoików wg Siostry Anastazji + film

To będzie chyba hit moich tegorocznych słoik-owych odkryć. Kocham mizerię więc będę się nią delektować nawet w zimie! Wystarczy odlać z niej wodę doprawić jak tradycyjną mizerię i do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji.




Składniki:
1 kg ogórków
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
1/4 szklanki octu
1/2 łyżki cukru
pieprz
sól






Wykonanie:
Ogórki poszatkować, zasolić, odstawić na pół godziny. Dodać drobno posiekany koperek, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, cukier. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoików, pasteryzować 20 minut.


Zobacz też:
Karpatka bez pieczenia



Komentarze

  1. Bardziej kojarzy mi się ten słoik ze szwedzką sałatką niż mizeria... ale i tak pysznie wygląda :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie taką sałatke ale dodałabym więcej cukru

    OdpowiedzUsuń
  3. Wody z ogórków nie odlewac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, tylko że będzie mocna a po drugie wyjdzie mało zalewy.

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie ją robię,zobaczymy jak będzie smakować zimą 😋

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥