piątek, 4 września 2015

Ciasto kruche z gruszkami

Dziś ciasto, uf właśnie ciasto! Dawno nie pojawiło się tu żadne ciasto, tylko słoiki i słoiki. Więc jeżeli mamy sezon na gruszki to warto je wykorzystać właśnie do ciacha. Przepis bardzo szybki i prosty. Do wykonania ciasta użyłam blachy o wymiarach 25 cm x 41 cm.


Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
kostka margaryny
5 żółtek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

dodatkowo
obrane gruszki
pozostałe białka z ciasta
2 łyżki cukru




Wykonanie:
Z podanych składników zarobić gładkie, lśniące ciasto, które należy podzielić na dwie części. Pierwszą część włożyć do zamrażarki drugą rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki. Spód ciasta podpiec 5 minut w 180 stopniach. Gruszki pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, wyłożyć na gruszki. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Całość upiec w 180 stopniach.

5 komentarzy:

  1. Ciasta z gruszkami jeszcze nie jadłam spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda, z pewnością było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis, z chęcią wypróbuję. Tylko napisz jak długo należy je piec? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm ciężko stwierdzić, to ciasto trzeba piec na oko tak aby ciasto się nie spaliło a pianka upiekła więc myślę że przy 40 min trzeba sprawdzać.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥