Dziś ciasto, uf właśnie ciasto! Dawno nie pojawiło się tu żadne ciasto, tylko słoiki i słoiki. Więc jeżeli mamy sezon na gruszki to warto je wykorzystać właśnie do ciacha. Przepis bardzo szybki i prosty. Do wykonania ciasta użyłam blachy o wymiarach 25 cm x 41 cm.
Składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
kostka margaryny
5 żółtek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
dodatkowo
obrane gruszki
pozostałe białka z ciasta
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić gładkie, lśniące ciasto, które należy podzielić na dwie części. Pierwszą część włożyć do zamrażarki drugą rozwałkować i wyłożyć na dnie blaszki. Spód ciasta podpiec 5 minut w 180 stopniach. Gruszki pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, wyłożyć na gruszki. Drugą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Całość upiec w 180 stopniach.
robię często takie:)
OdpowiedzUsuńCiasta z gruszkami jeszcze nie jadłam spróbuję :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, z pewnością było pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, z chęcią wypróbuję. Tylko napisz jak długo należy je piec? :)
OdpowiedzUsuńhm ciężko stwierdzić, to ciasto trzeba piec na oko tak aby ciasto się nie spaliło a pianka upiekła więc myślę że przy 40 min trzeba sprawdzać.
Usuń