czwartek, 3 września 2015

Gruszki w syropie do słoików na zimę

Po raz kolejny na blogu przepis na gruszki, tym razem w 100% na słodko, te idealnie nadają się do deserów i ciast. Dodatkowo syrop idealnie pasuje do nawilżania tortów i biszkoptów.




Składniki:
gruszki
cukier (na 1 kg gruszek 0,5 kg cukru)
woda
cytryna (u mnie kwasek cytrynowy)




Wykonanie:
Gruszki obrać, wydrążać gniazda nasienne wrzucać od razu do zakwaszonej wody. Zagotować wodę z cukrem (1l wody na 1 kg gruszek). Opłukać gruszki i gdy zalewa się zagotuje dodać do niej owoce, gotować 3 minuty. Gruszki przełożyć do słoików, zalać syropem, zakręcić. Pasteryzować 15 minut.

2 komentarze:

  1. czyli najpierw moczymy gruszki w wodzie z cytryną, potem je płuczemy i wkładamy do gotującej się zalewy, po trzech minutach do słoików i zalać zalewą, dobrze zrozumiałam? :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥