Po raz kolejny na blogu przepis na gruszki, tym razem w 100% na słodko, te idealnie nadają się do deserów i ciast. Dodatkowo syrop idealnie pasuje do nawilżania tortów i biszkoptów.
Składniki:
gruszki
cukier (na 1 kg gruszek 0,5 kg cukru)
woda
cytryna (u mnie kwasek cytrynowy)
Wykonanie:
Gruszki obrać, wydrążać gniazda nasienne wrzucać od razu do zakwaszonej wody. Zagotować wodę z cukrem (1l wody na 1 kg gruszek). Opłukać gruszki i gdy zalewa się zagotuje dodać do niej owoce, gotować 3 minuty. Gruszki przełożyć do słoików, zalać syropem, zakręcić. Pasteryzować 15 minut.
Zobacz też:
czyli najpierw moczymy gruszki w wodzie z cytryną, potem je płuczemy i wkładamy do gotującej się zalewy, po trzech minutach do słoików i zalać zalewą, dobrze zrozumiałam? :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak : )
UsuńWłaśnie zamierzam takie gruszki zrobić
OdpowiedzUsuń