Dawno nie robiłam ani nie jadłam ciasta typowo kremowego na biszkopcie, a do tego tak szybkiego w wykonaniu i efektownego. Połączenie biszkoptu, karmelu i bananów jest obłędne. Przepis podpatrzony na tym blogu Wykonałam w blaszce o wymiarach 25 cm x 41 cm.
Składniki:
krem I
500 g mascarponeszklanka śmietany 30%
3 łyżki kajmaku (u mnie orzechowy)
krem II
0,5 l śmietany 30%
4 łyżki cukru
dodatkowo
kakao
paczka krakersów
5 bananów
4 łyżki żelatyny
wcześniej upieczony biszkopt kakaowy z 4-5 jajek
Wykonanie:
Formie w której pieczony był biszkopt rozłożyć papier do pieczenia a na niego wyłożyć blat biszkoptowy. Ciasto nasączyć przegotowaną zimna wodą (u mnie z dodatkiem kawy rozpuszczalnej). Banany obrać i pokroić w krążki o grubości 1 cm które należy ułożyć ciasno na cieście.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (około 0,5 szklanki)
Przygotować krem I, śmietanę wymieszać z mascarpone następnie ubić na sztywno, dodając na koniec 3 łyżki kajmaku i połowę zimnej żelatyny. Masę wyłożyć na banany, przykryć warstwą krakersów, którą następnie posmarować pozostałym kajmakiem. Krem II, śmietanę ubić na sztywno i dodać resztę żelatyny, szybko wyłożyć na wierzch ciasta następnie obsypać kakao.
Zobacz też:
Sernik bananowy |
Przepysznie wygląda :) aż by się chciało zjeść
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :3
OdpowiedzUsuń