środa, 18 maja 2016

Sernik bananowy

Zapraszam na sernik w nietypowym dla serników kolorze, a to za sprawą bananów i miodu które zafarbowały ser ; ) Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm, 70 minut w 180 stopniach.


Składniki:
na spód
200 g herbatników
100 g masła

na sernik
1 kg sera
400 g bananów
8 jajek
szklanka płynnego miodu
100 g rodzynek (namoczonych w wodzie)
szczypta soli
łyżka cukru waniliowego






Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Herbatniki pokruszyć na proszek, masło roztopić i szybko wymieszać z herbatnikami, wyłożyć nimi dno tortownicy, wyrównać, docisnąć łyżką i wstawić do lodówki na czas robienia sera.
Banany obrać i zmiksować mikserem na papkę, dodać ser, miód, rodzynki, cukier waniliowy, żółtka i jeszcze raz wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywno z solą i delikatnie wmieszać je do sera. Sernik wyłożyć na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód. Upiec.

5 komentarzy:

  1. Mmm niebo w buzi :) Wszystko co uwielbiam, no może oprócz rodzynek :P

    OdpowiedzUsuń
  2. A ten ser to taki z wiaderka do serników czy zwykły poltlusty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być z wiaderka ale bardziej polecam zwykły zmielony.

      Usuń
  3. Jak długo pięć i w jakiej temperaturze????

    OdpowiedzUsuń
  4. 70 min w 180 stopni,nie zauważyłam wpisu na górze,😞
    Jutro biorę się za pieczenie ....

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥