Nie przepadam za szarlotkami, jeżeli już ktoś zrobi kawałek zjem nie więcej. Ta szarlotka to istna Bomba! Idealne ciasto kruche którego nie trzeba długo zagniatać, ponieważ proporcje są perfekcyjne, jabłka z kawałkami chrupiących orzechów i cynamon = połączenie idealne do tego chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku beza uwieńczona kroplami rosy! Istna poezja! Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, 45 minut w 170 stopniach.
Składniki
na ciasto
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
na bezę
3 białka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
na jabłka
około 1 kg jabłek
duża garść orzechów włoskich
sok z cytryny
cukier do smaku
łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować je i wyłożyć nim dno i boki tortownicy(wcześniej spód wyłożyć papierem do pieczenia), podpiec chwilę w piekarniku na złoty kolor w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i wysypać na nie bułkę tartą.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie wycisnąć sok, skropić sokiem z cytryny. Orzechy pokroić na kawałki, wymieszać je jabłkami doprawiając cukrem, następnie wyłożyć je na ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę z solą i cukrem, przykryć nimi jabłka, wszystko razem upiec.
Ta kołderka z bezy <3
OdpowiedzUsuńBraklo w przepisie cynamonu 😊
OdpowiedzUsuń