piątek, 26 lutego 2016

Szarlotka z orzechami i bezą

Nie przepadam za szarlotkami, jeżeli już ktoś zrobi kawałek zjem nie więcej. Ta szarlotka to istna Bomba! Idealne ciasto kruche którego nie trzeba długo zagniatać, ponieważ proporcje są perfekcyjne, jabłka z kawałkami chrupiących orzechów i cynamon = połączenie idealne do tego chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku beza uwieńczona kroplami rosy! Istna poezja! Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, 45 minut w 170 stopniach.

szarlotka na kruchym cieście, szarlotka królewska,szarlotka z bezą okrasy, szarlotka z pianką,

Składniki
na ciasto
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka

na bezę
3 białka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru

na jabłka
około 1 kg jabłek
duża garść orzechów włoskich
sok z cytryny
cukier do smaku
łyżka bułki tartej

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować je i wyłożyć nim dno i boki tortownicy(wcześniej spód wyłożyć papierem do pieczenia), podpiec chwilę w piekarniku na złoty kolor w 180 stopniach, wyjąć z piekarnika i wysypać na nie bułkę tartą.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie wycisnąć sok, skropić sokiem z cytryny. Orzechy pokroić na kawałki, wymieszać je jabłkami doprawiając cukrem, następnie wyłożyć je na ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę z solą i cukrem, przykryć nimi jabłka, wszystko razem upiec.




2 komentarze:

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥