wtorek, 8 marca 2016

3 bit ciasto bez pieczenia

Dziś ciacho 3 bit przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji co prawda ma tam inną nazwę. Robiłam w dużej blaszce o wymiarach 25 cm x 42 cm.


Składniki:
Masa
1 l mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko

dodatkowo
2 duże paczki krakersów
1/2l śmietany
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
opakowanie migdałów w płatkach
puszka kajmaku






Wykonanie:
Na dno blachy wyłożyć 2 warstwy papieru do pieczenia, na nim wyłożyć warstwę krakersów.
W około 0,5 l mleka rozrobić budyń, jajko, obie mąki najlepiej mikserem aby wszystko się połączyło ze sobą. Pozostałą część mleka zagotować z masłem i cukrem pod koniec dodać pozostałe mleko z mąką, jakiem, budyniem, zagotować mieszając, ostudzić. Zimna masę wyłożyć na krakersy i przykryć kolejną warstwą krakersów na które należy wyłożyć i równo rozsmarować kajmak i znów przykryć krakersami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i ostudzić. Dodać ją zimną do ubitej na sztywno śmietany z cukrem waniliowym, śmietanę wyłożyć na krakersy. Płatki migdałowe uprażyć na patelni na złoty kolor.


6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto, ale jeszcze nie odważyłam się go zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czesc,mam pytanie to maja byc wreszcie krakersy czy herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
  3. A jeszcze jedno male pytanko ,chodzi o smietane jaki ma miec procent,z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥