Ta zapiekanka jest inna niż wszystkie pozostałe, wymaga od nas cierpliwości i poświęcenia większej ilości czasu jednak na prawdę warto jej spróbować, ponieważ jest ona niezwykła w smaku mimo tego że nie ma w niej ani grama mięsa chociaż jak ktoś chce to może pokusić się o pierś z kurczaka, która również idealnie będzie pasowała.
Składniki:
szklanka ryżu
około 3 łyżek oleju
1 cebula
1 papryka
puszka kukurydzy
sok pomidorowy
proszek chili
sól
pieprz
zioła prowansalskie
kostka żółtego sera
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju jednocześnie z ryżem który musi się stać lekko brązowy (około 5 minut), trzeba cały czas go mieszać, ponieważ może się szybko spalić.
Paprykę pokroić w kostkę dodać do niej kukurydzę, przyprawy, ryż z cebulą, szklankę soku pomidorowego i pół startego na tarce sera. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około godziny pod przykryciem w 190 stopniach. Co 10 -15 minut mieszać zapiekankę i dolewać sok pomidorowy tak aby zapiekanka nie miała za sucho a ryż stale pęczniał jednak pod koniec dozować go oszczędnie aby z ryżu nie zrobiła się ciapa. Pod koniec pieczenia posypać pozostałym serem.
lubie takie zapiekanki
OdpowiedzUsuńzjadłabym teraz taką :) lubię zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńNa ile osób jest przepis?
OdpowiedzUsuń3-4 osoby
UsuńRyz ma byc wcześniej ugotowany?
OdpowiedzUsuń