Ciasto francuskie z kremem truskawkowym + film

Dziś ciasto truskawkowe, można je roić cały rok, ponieważ nadają się do niego owoce mrożone. Przepis znalazłam w książce 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Aby ciasto nie było pracochłonne poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego ciasta francuskiego.




Składniki:
1/2 l śmietany 30%
50 dag mascarpone
6 łyżek zmiksowanych truskawek
5 łyżeczek żelatyny
cukier puder
2 arkusze ciasta francuskiego






Wykonanie:
Ciasto rozłożyć na blaszce i upiec według instrukcji na opakowaniu. Mi wyrosło bardzo wysokie więc obróciłam je i delikatnie przygniotłam.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone, truskawki rozdrobnione widelcem, zmiksować wszystko. Na końcu miksowania dodać żelatynę. Na jedno upieczone ciasto wyłożyć masę, rozsmarować przykryć drugim ciastem, posypać cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Widzę łatwe do przyrządzenia, a do tego z pewnościa jest smaczne 😋
    Bardzo chętnie wyprobuje.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę łatwe do przyrządzenia, a do tego z pewnościa jest smaczne 😋
    Bardzo chętnie wyprobuje.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥