wtorek, 26 lipca 2016

Ogórki małosolne

Ogórki w tym roku bardzo obrodziły, sama nie wiem co z nich tworzyć więc robię najprostsze i najszybsze przetwory. Ogórki małosolne z tego przepisu są dobre już po kilku dniach jednak, mogą stać dłużej wtedy otrzymamy pyszne ogórki kiszone. Podany przepis jest na 1 słoik 900 ml.


Składniki:
ogórki
2 ząbki czosnku
liść laurowy
koper
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka soli
500 ml wody






Wykonanie:
do każdego słoika włożyć koper, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, oraz ciasno ułożyć w nim ogórki. Wodę zagotować z solą i ostudzić. Ogórki zalać solanką jeżeli chcemy aby wcześniej były dobre zalać je ciepłą lecz nie gorącą wodą, jeżeli ogórki mają kisnąć wolniej zalać zimną wodą. Słoik zakręcić.

2 komentarze:

  1. Ja dodaję jeszcze kilka innych magicznych składników :) np liście z wiśni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórki małosolne są wyśmienite ,polecam ogromnie;)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥