Ogórki małosolne

Ogórki w tym roku bardzo obrodziły, sama nie wiem co z nich tworzyć więc robię najprostsze i najszybsze przetwory. Ogórki małosolne z tego przepisu są dobre już po kilku dniach jednak, mogą stać dłużej wtedy otrzymamy pyszne ogórki kiszone. Podany przepis jest na 1 słoik 900 ml.


Składniki:
ogórki
2 ząbki czosnku
liść laurowy
koper
2 kulki ziela angielskiego
1 łyżka soli
500 ml wody






Wykonanie:
do każdego słoika włożyć koper, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, oraz ciasno ułożyć w nim ogórki. Wodę zagotować z solą i ostudzić. Ogórki zalać solanką jeżeli chcemy aby wcześniej były dobre zalać je ciepłą lecz nie gorącą wodą, jeżeli ogórki mają kisnąć wolniej zalać zimną wodą. Słoik zakręcić.

Komentarze

  1. Ja dodaję jeszcze kilka innych magicznych składników :) np liście z wiśni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogórki małosolne są wyśmienite ,polecam ogromnie;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥