Szybciutkie ciasto robiące duże wrażenie, wychodzi bardzo wysokie i bardzo ładnie, równo się kroi. Smak kwaśnych jabłek idealnie komponuje się ze słodkim kajmakiem. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm.
Składniki:
2 duże opakowania herbatników (około 500g)
1 kg jabłek
1 galaretka
cukier
0,5 l śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
250 g mascarpone
1 puszka kajmaku
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do garnka najlepiej z podwójnym dnem wlać do nich pół szklanki wody i gotować. Gdy z jabłek zrobi się papka posłodzić je i dodać galaretkę o dowolnym smaku, energicznie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, ostudzić. Śmietanę i mascarpone ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pół puszki kajmaku i ostudzoną jeszcze płynną żelatynę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i układać następujące warstwy: herbatniki, pół puszki kajmaku, herbatniki, pół masy jabłkowej, herbatniki, pół masy śmietanowej, herbatniki, masa jabłkowa, masa śmietanowa.
Zobacz też:
Takie ciasta bez pieczenia to ja robię najczęściej :) Wygląda pysznie, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńNastępny ciekawy przekładaniec)
OdpowiedzUsuń