Zapiekanka gołąbkowa + film

Dziś szybki sposób na gołąbki w dodatku bez zawijania. Zapiekanka bardzo ładnie się kroi i nie rozsypuje. Do przepisu dołączam film. Piekłam w 180 stopniach pod przykryciem przez 80 minut.

Składniki:
1 kg mięsa mielonego
3 jajka
2 szklanki ugotowanego ryżu
liście kapusty
2 marchewki
cebula
200 g koncentratu pomidorowego
100 ml wody
sól
pieprz
cukier
1 łyżka mąki




Wykonanie:
Liście kapusty sparzyć wrzątkiem. Mięso mielone dokładnie połączyć z posiekaną cebulą, ryżem i jajkami, doprawić wszystko solą z pieprzem. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć liście kapusty, wyłożyć część mięsa, przykryć marchwią, przykryć liśćmi kapusty, tworzyć warstwy aż do wyczerpania składników. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, cukrem, solą, pieprzem, mąką wszystko razem podgrzać, sosem polać zapiekankę. Upiec.



Zobacz też:
Schab po góralsku

Komentarze

  1. Wygląda pysznie, gołąbki bardzo lubię, więc taka zapiekanka na pewno by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba wykorzystanie gołąbków w zapiekance. Chętnie spróbujemy :)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurde, to musi być genialne! I nawet ja bym potrafił to zrobić! Ja ostatnio gotuję z www.kcalmar.com Polecam Ci, jako inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie super pomysł też uwielbiam gotować www.blogonetka.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedną rzecz bym zmieniła , a mianowicie koncentrat pomidorowy zastąpiła pomidorami z puszki zmiksowanymi lub przetartymi pomidorami z butelki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥