Dziś przepis z idealnymi proporcjami na ciasto z mikrofali które zawsze się udaje. Wiem że dla niektórych mikrofala to zło, ale myślę że dla osób które mieszkają same lub nie mają piekarnika to będzie świetny szybki deser. Jest to przepis podstawowy ale polecam do ciasta dodać łyżkę dżemu i posypać go cukrem pudrem ;) Dodam że w przepisie są to 2 jajka na filmie widać 3 a to dlatego że w jednym jajku trafiło mi się podwójne żółtko : )
Składniki:
8 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
cukier wanilinowy
9 łyżek mlek
2 jajka
5 łyżek oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Przygotować 3 filiżanki, ciasto podzielić na 3 równe części napełniając filiżanki. UWAGA! filiżanki mają być napełnione do 1/3 wysokości. Wstawić do mikrofali na 3 minuty 750W. Ja czasami dla pewności dokładam jedną minutę ponieważ miejscami ciasto może być niedopieczone jeżeli macie mocniejszą kuchenkę mikrofalową czas pieczenia będzie krótszy.
czy można upiec w piekarniku
OdpowiedzUsuńChyba raczej tak ale naczynia muszą być żaroodporne i pewnie pieczesz dłużej 😉
OdpowiedzUsuńMożna w kubku
OdpowiedzUsuń