Pyszne ciasto w zasadzie chałwowo-czekoladowe, palce lizać. Dość ciekawe połączenie słodkiej masy chałwowej i gorzkiej czekoladowej. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Składniki:
na masę czkoladową
3 jajka
1 łyżka kako
kostka masła
100g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki cukru
na masę chałwową
0,5l mleka
4 żółtka
6 łyżek cykru
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła
250g chałwy
do nasączenia
3 łyżki kawy
200ml wody
dodatkowo
biszkopt kakaowy z 6 jajek
opakowanie biszkoptów
Wykonanie:
Masa czekoladowa:
Jajka utrzeć na parze razem z cukrem dodając połamaną czekoladę, podgrzewać ciągle mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna zmiksować ją z masłem.
Masa chałwowa:
Z żółtek, budyniu, mleka, cukru, mąki ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Gdy Budyń będzie zimny zmiksować go z masłem i posiekaną drobno chałwą.
200 ml wody zagotować wsypać kawę i ostudzić.
Biszkopt przeciąć wzdłuż na dwa blaty, pierwszy napączować kawą, rozsmarować na nim 1/2 masy chałwowej, przykryć biszkoptami nasączonymi kawą, wyłożyć masę czekoladową, przykryć drugim blatem biszkoptu, napączować biszkopt, wyłożyć drugą część masy chałwowej.
Zobacz też:
NA pewno skorzytam z przepisu pyszne
OdpowiedzUsuńTy zawsze kusisz super przepisami na ciasta,a ja jestem na diecie.Poniewaz uwielbiam chalwe to sie chyba skusze na upieczenie ciasta.Co mi tam kilo w jedna lub w druga strone?
OdpowiedzUsuńJa również na diecie, ale na zdjęcia zawsze można zerknąć i pomarzyć :)
Usuń