Nie jestem zwolenniczką jedzenia szmalcu, przez myśl by mi to nie przeszło aby jeść coś aż tak tłustego. Ta wersja smalczyku to istne szaleństwo. Lekko słodki a jednocześnie pikantny, razem z pajdą chleba znika ekspresowo.
Składniki:
1 kg smalcu
5 cebul
1 jabłko
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
1 łyżka przegotowanej wody
Wykonanie:
Cebulę posiekać w kostkę, i wrzucić do gorącego szmalcu razem z wodą, smażyć chwilę. Następnie dodać jabłko starte na tarce i jeszcze chwilę podsmażyć. Po zdjęciu szmalcu z ognia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek sól i pieprz. Odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając.
Zobacz też:
Karmelowo - jabłkowe ciasto bez pieczenia |
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥