środa, 31 stycznia 2018

Ciasto z figami i orzechami

Ostatnio cały czas mam zachcianki na coś słodkiego najlepiej żeby było to ciasto bez masy, ucierane, typu babka. Tak właśnie powstało to cudownie szybkie i smaczne ciasto! Chyba każdy zna idealne smakowo połączenie orzechów i cynamonu, figi dodają niesamowity aromat dodatkowo ciasto jest niesamowicie wilgotne. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g margaryny
4 jajka
3/4 szklanki wody
opakowanie fig suszonych Helio
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 łyżka cynamonu
kilka kropel aromatu pomarańczowego
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich




Wykonanie:
Margarynę, cynamon i wodę przełożyć do rondelka, podgrzewać do czasu aż margaryna się rozpuści, dodać pokrojone figi Helio, całość ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, orzechy, aromat pomarańczowy wszystko wymieszać łyżką, powoli dolewając margarynę z figami. Piec 70 minut w 180 stopniach.


Zobacz też:
Naleśniki wg Magdy Gessler

1 komentarz:

  1. Szkoda, że ciasto nie jest pokazane w przekroju, ale z tego co wyczytałem to może być na prawdę dobre :) Muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥